Foto: Johannes Weckström/SVT

Katarina Hansson: ”Ett dråpslag för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagsmorgonen meddelande Ericsson att det väntas stora förändringar inom företaget. 3.000 tjänster kommer försvinna från företagets produktionsdel.

Exakt hur neddragningarna kommer påverka anläggningen i Kumla är under tisdagsmorgonen inte klart. Men Kommunstyrelsens ordförande Katarina Hansson (S) sa redan under måndagen att neddragningar kan gå hårt ut över familjer i hela regionen.

När det på tisdagen står klart att det kommer ske neddragningar i Kumla, men att fabriken inte kommer läggas ner, beskriver Katarina Hansson utvecklingen som ett dråpslag.

– Det är ju ett dråpslag för Sverige och svensk telekomintrustri. Det är ett hårt slag för Kumla också, även om det är glädjande att en del kommer bli kvar, säger hon.

Läs mer: 3.000 får lämna Ericsson

”Det är ledsamt”

– Många som jobbar här i Kumla bor inte här utan i regionen. Vi är en tillväxtregion, vi växer och får företag som flyttar hit att växa. Det är ledsamt, mest för de som jobbar här, de har ju sitt leverbröd här, säger hon.

Kommunen har haft kontakt med Ericsson om utvecklingen, och enligt Katarina Hansson har dialogen fungerat bra.

– Vi har pratat om stort som smått. Den fungerar bra. Nu ska vi fortsätta samverka med olika aktörer.

Läs mer: Produktionschefen: ”Ännu oklart hur många som får gå”

Också Ola Karlsson, länsordförande för Moderaterna i Örebro län, håller med om att neddragningarna är ett hårt slag.

– De förlorade jobben i Kumla visar på hur viktigt det är att stärka företagsklimatet i länet och landet så att vi får fler och växande företag och därmed fler nya jobb, säger han i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet