Vessi Claesson, studie- och yrkesvägledare, tror att livsstilen spelar allt större roll för unga. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Yrkesvägledaren vill öka kompetensen genom samarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Laxås framtid flyttar från kommunen. Redan i dag finns fler arbetstillfällen än vad det finns ungdomar som kan jobba. Studie- och yrkesvägledaren Vessi Claesson tror att satsningar behövs både på samarbeten och bättre information för att man ska lyckas behålla kompetensen i en kommun som Laxå.

Laxås befolkning minskar, och i och med det även arbetskraften. Enligt kommunen är utbildningsnivån dessutom låg och det finns en risk att kompetensen för olika yrken försvinner. En person som möter dem som behöver hjälp ut på arbetsmarknaden är Vessi Claesson.

Möter dem som blivit kvar

Hon är själv uppvuxen i Laxå och har bott där i större delen av sitt liv. I dag arbetar hon som studie- och yrkesvägledare på Allévux och möter, bland andra, unga som är på väg in i vuxenlivet.

– De unga vuxna jag möter i Laxå är de som blivit kvar, de andra har redan letat sig vidare till studier eller jobb, säger Vessi Claesson.

Lyfter samarbeten

Hon menar att det krävs mer samarbeten för att få till den kompetens som behövs i en kommun.

– Jag tror mycket på att samarbeta över gränserna. Att man skapar ett forum där all kompetens får vara med och hjälpas åt, och här kan ju vi vara med och marknadsföra, säger hon.

– Satsningen på yrkesutbildningar är fantastisk. Där samarbetar vi med Region Örebro och ser till kompetensen som finns. En floristutbildning i Hallsberg som startar i vår, CNC-operatör i Karlskoga där det finns många industrier, Kumla startar flera olika, de har ju Kvarntorp, och busschaufförer i Örebro. Det finns mycket och jag tror att vi är på rätt väg.

Vill öka kunskap

Hon menar också att samhället har förändrats under åren. Att man förr hade en bättre bild av vilka yrken som finns i ett samhälle, och även vad de innebär.

– Ska man locka ungdomar till olika yrken måste man börja mycket tidigare med starta tänket kring vilka yrken som finns här i Laxå och vad de innebär. Det är ganska dolt i dag jämfört med förut, säger Vessi Claesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.