Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hans Traav är utvecklingschef i Laxå kommun. Där är frågan om att behålla kommunens unga viktig. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Framtiden flyttar från Laxå – en utmaning att få unga att stanna

Publicerad

Befolkningen i Laxå minskar, trots att nya invånare flyttar dit. Utmaningarna att få folk att stanna kvar är många, och inte helt enkla.

Befolkningen i Laxå minskade med drygt tusen personer åren 2000 till 2018. Det trots att nya invånare flyttade till kommunen. Framför allt är det 80- och 90-talisterna som lämnar Laxå, medan de som står för ökningen är utrikesfödda som kom i samband med flyktingvågen.

Den minskande befolkningen är ett problem som man arbetar med aktivt inom kommunen. Hans Traav är utvecklingschef och han möter både de som drivs av att utveckla kommunen, men också de som handskas med problemen.

Instegsjobb finns

Han berättar bland annat om arbetskraftsbristen och att en av snabbmatsrestaurangerna har svårt att rekrytera, trots att kraven är relativt låga.

– Även i Tiveden finns enklare jobb inom städ och lokalvård, vilka är bra instegsjobb. Men där finns det svårigheter eftersom det saknas buss, säger han.

– Kan man svenska så kan man egentligen få både jobb och bostad i Laxå.

”Låg utbildningsnivå”

Ser man framåt så finns en oro för kompetensförsörjningen. I Laxå finns även större företag som, enligt Hans Traav, gärna ser att studenterna går gymnasiet i Hallsberg och sedan direkt till arbete hos dem. Även om det i viss mån är positivt även enligt kommunen, så finns en annan sida av myntet.

– Det är en låg utbildningsnivå i Laxå. Samtidigt som företagen här är livskraftiga och behöver arbetskraft önskar vi också att folk ska vidareutbilda sig och sedan flytta tillbaka hit, säger Hans Traav.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer