Diakonen Maria Consales berättar att många barnfamiljer har hört av sig till församlingen för att få hjälp med mat för dagen. Foto: Leonora Toplica/SVT

Konservburksringen uteblir men församlingen tacksam ändå

Uppdaterad
Publicerad

Under Tacksägelsedagen fick Svenska kyrkan ihop en stor matinsamling som ska skänkas till familjer som lever i matfattigdom. Målet var att samla ihop 180 meter konservburkar för att bygga en ring runt kyrkan, men så många konserver lyckades man inte få ihop.

– Vi har inte räknat dem ännu, men vi tror inte att vi har kommit så långt, säger Maria Consales, diakon i Svenska kyrkan Olaus Petri församlingen.

Efter att flera personer hört av sig till församlingen och bett om hjälp för att kunna få mat för dagen, så uppmanade församlingen alla örebroare att skänka hygienartiklar och torrvaror.

– Folk har ringt hela veckan och kommit med mat och det är helt fantastiskt. Men nöden fortsätter och det kommer att räcka en bit, men inte hela vägen, säger hon.

Hur kommer ni att fördela maten?

– Vi vill gärna se människan så vi delar inte bara ut kassen, utan har ett samtal för att se hur vi kan hjälpa dem ur situationen, säger Maria Consales.

Konservburkar runt kyrkan

Kyrkan ville spexa till insamlingen genom att utlysa en utmaning, som gick ut på att samla in så pass många konservburkar att de hade kunnat placera dem runt kyrkan, alltså 180 meter med konservburkar. Inspirationen till utmaningen kom från en församling i England.

– Det behövs ungefär 1 800 konservburkar och nej, där är vi inte riktigt. Men vi kommer att räkna varje konservburk för den gör skillnad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.