Annika Bertilsson, diakon i Olaus Petris kyrka. Foto: Martin Wik /SVT

Svenska kyrkan larmar: Fler utsatta i pandemins spår

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler personer lever under svåra ekonomiska förhållanden till följd av coronapandemin, det menar Svenska kyrkan i Örebro som ofta träffar personer i utsatta positioner.

– Många har blivit av med sina jobb i och med pandemin och har inte råd med mat till sig själva eller sina barn, säger diakonen i Olaus Petri-kyrkan, Annika Bertilsson.

Även hos de andra församlingarna i Örebro märks ökningen av människor med ekonomiska problem.

– I de kyrkor där vi delar ut matkassar (Olaus Petri och Längbro reds. anm.) märks en ökning, även om ökningen är störst i Olaus Petri. I Längbro märker diakonerna att det framför allt är fler unga som söker sig till kyrkan för att få hjälp, säger Charlotta Hedström, diakon i Längbro kyrka.

Coronaviruset i Örebro län

Fler lever i matfattigdom

Lena-Maria Brunhoff, diakon i Nikolaikyrkan, instämmer i att fler behöver hjälp med det allra nödvändigaste.

– Fler örebroare lever i det som kallas matfattigdom, säger hon.

I universitetskyrkan märks de ekonomiska problemen av, men det är pandemins andra konsekvenser som är mest påtagliga i de samtal hon har med hjälpsökande, menar diakonen Anna Forsström.

– Samtalen handlar ofta om ensamhet, instängdhet, psykisk ohälsa, självskadebeteenden, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet