Foto: SVT

Köper vårdplatser – för drygt 18 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i år köpte Region Örebro län 36 externa vårdplatser av Attendo Rynningeviken. Nu går det avtalet ut och istället upphandlas 20 platser – för nära 19 miljoner kronor.

Attendos boende i Rynningeviken bojkottades av Örebro kommun, som SVT Örebro tidigare rapporterat om. Men Region Örebro län tog beslutet tidigare i år att köpa 36 externa vårdplatser för utskrivningsklara patienter som väntar på vård i kommunal regi. Det avtalet går ut i februari – så nu köps istället 20 platser efter ett beslut på Region Örebro läns sammanträde idag. Avtalet omfattar perioden februari 2016 och ett år framåt. Avtalet kan sedan förlängas med upp till sex månader.

Kostnaden för Region Örebro län: Maximalt 18,8 miljoner kronor för 2016.

– Vi är väldigt nöjda med hur de externa vårdplatserna vid Rynningeviken hittills har avlastat främst Universitetssjukhuset Örebro, säger Marie-Louise Forsberg- Fransson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

– Platserna som vi har haft sedan maj månad i år har varit nödvändiga ur patientsäkerhetssynpunkt.

Extrem platsbrist

Bakgrunden är att antalet vårdplatser på länets sjukhus varit kraftigt reducerade sedan hösten 2014 till följd av sjuksköterskebristen. Samtidigt har antalet utskrivningsklara patienter varit hög, särskilt på Universitetssjukhuset Örebro.

– Vårdplatserna vid Rynningeviken har varit nödvändiga för klara både den akuta och den planerade vården vid USÖ, säger Ingrid Östlund, bitr. hälso- och sjukvårdsdirektör, i ett pressmeddelandet.

– Även om antalet utskrivningsklara patienter nu har minskat behöver vi även fortsättningsvis ha tillgång till externa vårdplatser.

Region Örebro län kommer att ha medicinskt ansvar för vårdplatserna och stå för läkarbemanning. Attendo tillhandahåller omvårdspersonal, sjukgymnaster, arbetsterapeuter och sjuksköterskor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.