Köping – Hästen får stora exportpriset

Uppdaterad
Publicerad

Hästens Sängar tilldelades Stora Exportpriset på måndagen. Hela 71 procent av Hästens omsättning genereras i utlandet.

Kung Carl Gustaf överlämnade Svenska exportrådets årliga pris till Hästens upprymde vd Jan Ryde.

-Det känns fantastiskt, en känsla av enorm stolthet för alla våra medarbetare i Köping och över allt vi lyckats med så här långt, säger han till TT.

Enligt juryns motivering har Hästens uppnått internationella försäljningsframgångar genom att revolutionera en traditionell bransch med kombinationen hantverkstradition och offensiv varumärkesstrategi.

Företagets export har under de fem senaste åren ökat från 76 till 395 miljoner kronor i omsättning. Exporten står för 71 procent av omsättningen. Företaget är i dag verksamt i 22 länder.

Holland är den starkaste enskilda exportmarknaden, följt av USA och Finland. I Kina kommer den hittills enda återförsäljaren i Peking inom kort att få sällskap av två i Hongkong och två i Shanghai. I USA öppnades nyligen en flaggskeppsbutik i New Yorks Soho.

-Vi är fortfarande ganska nystartade i de flesta länderna och kommer växa på alla marknader. Mest spännande kommer nog den amerikanska marknaden att vara, säger Jan Ryde.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.