Patrik Malmberg, Ica-handlare Ekershallen, berättar om hur personalen påverkas av de svåra stölder som butiken drabbats av.

Kött borttaget från hyllorna i Örebrobutiken

Uppdaterad
Publicerad

Flera livsmedelsbutiker i Örebro är hårt drabbade av stölder, som kan uppnå flera tusentals kronor vid ett tilllslag.

– Det är jättefrustrerande, vi vill lägga tid och energi på att vara en bra butik och göra våra kunder nöjda. Men nu får vi jaga tjuvar istället och det är inte alls kul, säger Patrik Malmberg, Ica-handlare på Ekershallen.

Endast ett fåtal paket med kött står uppradade i Ekershallen i Örebro, vill man som kund köpa mer får man ta kontakt med personal. En åtgärd för att förebygga stölder som drabbat butiken svårt de senaste halvåret.

Polisen delar uppfattning

Patrik Malmberg vittnar om att personer kommer in och rensar hyllor av främst fisk eller kött. Han misstänker att varorna säljs vidare. En uppfattning som polisen delar.

Köttstölderna i Örebro

– Vi vet inte exakt vart det tar vägen men uppfattning är att det inte är något man stjäl för egen konsumtion. Förmodligen säljs det vidare till mindre nogräknare näringsidkare, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

Samarbete med polis

Den otrygga arbetsmiljön för personalen understryker Patrik Malmberg som den främsta konsekvensen. Butiken har vidtagit flera åtgärder och samarbetar även tillsammans med andra aktörer. SVT har varit i kontakt med fler livsmedelsbutiker som vittnar om samma problem.

– På senare tid har vi fått jättebra respons från polisen, de har lagt ner bra resurser på det och vi har ett bra samarbete, säger Patrik Malmberg.

I klippet får du se Patrik Malmberg visa hur det nu ser ut i butiken och höra honom berätta mer om problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Köttstölderna i Örebro

Mer i ämnet