Kraftig ökning av antalet som sökt studentlägenhet via bostadsgarantin

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ansökningar för att få en studentbostad via Öbo:s bostadsgaranti har mer än tredubblats jämfört med förra året. Uthyrningschefen Karin Blaxmo är förvånad över den kraftiga ökningen.– Vi hade förväntat oss en viss ökning, men kanske inte så här mycket, säger hon.

Förra hösten fick det kommunala bostadsbolaget in 40 ansökningar. Inför årets termin har det kommit in hela 140 ansökningar.

En förklaring till ökningen kan vara att Örebro universitet utökat med strax över 250 permanenta utbildningsplatser. Dessutom blir det 100 nya platser på tekniskt och naturvetenskapligt basår i höst.

Bostadsgarantin är tänkt som en tillfällig lösning för studenter som inte lyckats få tag i en bostad. Den gäller studenter som inte bor på pendlingsavstånd till Örebro (se faktaruta).

Söktrycket överraskar

Men Karin Blaxmo som är gruppchef på uthyrningen på Öbo är ändå förvånad över söktycket, eftersom vissa utbildningar ges på distans med anledning av coronapandmin.

Öbo kommer att klara av att ge samtliga ansökande en studentbostad, tack vare samarbete med universitetet.

– De kommer inte ta in utbytesstudenter som de brukar göra. Och det gör att det kommer finnas korridorsrum som vi kan använda för bostadsgarantin.

  • Den som är ny student och ska läsa minst 15 poäng vid Örebro universitet kan ansöka om studentbostad via bostadsgarantin.
  • Den som söker måste bo minst en timmes resväg från Örebro resecentrum.
  • Den som söker måste aktivt ha sökt flera studentbostäder hos Öbo.
  • Den som tackat nej till ett erbjudande om bostad omfattas inte av bostadsgarantin.
  • Avtalet för studentbostäderna gäller under en termin.

Källa: Örebrobostäder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.