Foto: SVT

Kraftig ökning av skador bland lagerarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet olyckor inom transportarbetaryrkena har ökat med 19 procent på fyra år. I vissa grupper är ökningen ännu högre.

Bland lagerarbetarna, som tillhör transportfacket, har antalet arbetsolyckor ökat med över 50 procent på fyra år. Det visar nya siffror från arbetsmiljöverket.

Transportarbetareförbundets arbetsmiljöansvarige, Martin Miljeteig, ser tydligt orsaken till detta.

– Jag tror att man slimmar organisationerna, man får högre belastning på enskilda arbetstagare. De är mer stressade och utsatta och då betalar de med sin kropp eller skador.

Tre olyckor senaste året

På DHL:s lager i Örebro har de haft tre olyckor det senaste året, men ingen av dem har varit allvarlig med svåra skador som följd och de ser inte heller någon ökning från tidigare år.

Enligt både skyddsombud och arbetsledning har man ett högt säkerhetstänk, men det kan räcka med att en truckförare tappar skärpan under någon sekund, så kan olyckan vara framme.

– Jag sitter i en 2,5 tons truck fast det känns inte som att det är 2,5 ton när man åker runt i den. Den känns mer som en liten moped, säger skyddsombudet på DHL:s lager i Örebro, Thony Mossberg, till Tvärsnytt.

Öppen för dialog

Platschefen på DHL:s lager i Örebro, Staffan Östman, säger sig vara medveten om den stress truckförarna kan känna, men han är öppen för en dialog om arbetssituationen, säger han.

– Jag får höra vad truckförarna känner, hur de upplever sin vardag. De får också höra vad vi som arbetsgivare har för krav på oss. Så får man försöka förstå varandra och hitta en balans så att vardagen kan bli en bra arbetssituation.

Tvärsnytt: Men att det skulle kunna bli mer ”luft i systemet”, är det realistiskt?

– Det är inte realistiskt, tror jag. Man måste bygga in luft på ett smart sätt i så fall och det är inte genom att köra fortare utan det är genom att hitta andra luckor, i så fall, det är min uppfattning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.