Enligt Gill Kullberg, verksamhetschef för förlossningsavdelningen i Karlskoga, finns det flera anledningar till att avdelningen ska läggas ner. Foto: SVT

Efter kritiken – nu presenteras fler orsaker till stängningen av förlossningsavdelningen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har en granskning från Ivo uppgetts vara enda skälet till att förlossningen i Karlskoga läggs ner. Nu uppger verksamhetschefen att även kritik från Svenska neonatalföreningen ligger bakom beslutet. Samtidigt visar en rundringning att ingen annan förlossning tvivlar på sin patientsäkerhet.

Efter att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, inlett en granskning av förlossningen på Karlskoga lasarett beslutade verksamhetschefen Gill Kullberg att avdelningen ska stängas. Det eftersom hon anser att det finns brister i patientsäkerheten. Nu berättar hon att mer ligger bakom beslutet.

– Det som ligger till grund, utöver det här Ivo-fallet, är ett tydligt uttalande från Svenska neonatalföreningen, säger hon.

BB i Karlskoga

Saknar neonatalvård

I våras krävde Svenska neonatalföreningen att alla förlossningsavdelningar i Sverige ska ha neonatalvård på plats dygnet runt för att kunna vårda akut sjuka nyfödda. 

Det berör ytterligare sju förlossningsavdelningar i landet. SVT Nyheter Örebro har pratat med verksamhetscheferna på sex av dem och trots kravet från Svenska neonatalföreningen så anser de att de kan ge en patientsäker vård.

– Vi har barnläkare med inställelsetid på 30 minuter, som kan ge akut barnvård. Vi har också ett gott samarbete med sjukhuset i Jönköping som har ett neoteam som kommer till Eksjö och vi känner oss trygga med det. Dessutom har vi narkosläkare här på plats, säger Katarina Notelid Claus, verksamhetschef för förlossningen i Eksjö.

Inte heller på Södertälje sjukhus är man orolig för att avsaknaden av neonatalvård äventyrar patientsäkerheten.

– Jag tycker att vi har en god patientsäkerhet här, säger Henrik Overödder, verksamhetschef i Södertälje.

”Hårdare krav”

Gill Kullberg kan inte svara på om hon tror att hennes beslut kommer bli vägledande för andra förlossningsavdelningar, eller om det krävs neonatalvård för att kunna garantera patientsäkerheten.

– Jag kan inte uttala mig om hur de övriga sju sjukhusen i Sverige ska agera i frågan. Jag har ansvar för vår verksamhet här.

– De krav som ställs på verksamheten för patientsäkerheten blir med åren allt hårdare och skarpt riktade eftersom vi kan ge så mycket bra vård.

Verksamhetschefen på Lycksele lasarett har inte varit anträffbar under måndagseftermiddagen

Förlossningsavdelningar som saknar neonatalvård

Karlskoga lasarett

Hallands sjukhus Varberg

Lasarettet i Ystad (uppger att de har viss neonatalvård)

Värnamo sjukhus

Höglandssjukhuset Eksjö

Södertälje sjukhus

Lycksele lasarett

Nyköpings lasarett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet