Svenska Neonatalföreningen kräver nu att alla förlossningsavdelningar i Sverige ska ha neonatalvård. Foto: TT / AP

Barnläkare kräver neonatalvård på alla BB i hela Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Under den pågående Barnveckan i Örebro ställde idag Svenska Neonatalföreningen tydliga krav på förlossningsvården. Bland annat kräver man neonatalvård vid alla förlossningsavdelningar i landet. 

Den årligt återkommande Barnveckan har i år temat ”Det svårt sjuka barnet” och samlar ett tusental barnläkare och barnsjuksköterskor från hela landet i Örebro.

Kraven presenterades av Svenska Neonatalföreningen, som utformat dem tillsammans med representanter från Sveriges neonatalavdelningar.

– Vi vill att alla sjuka nyfödda i Sverige får en rimlig vård, och att det inte ska finnas så stora skillnader i landet, säger Mattias Kjellberg, neonatalog i Uppsala och ordförande i arbetsgruppen Transport och centralisering inom Svenska Neonatalföreningen.

38 av 46 har neonatalvård

I Sverige finns det 46 sjukhus med förlossningsverksamhet, varav 38 även bedriver neonatalvård, enligt SKL:s rapport ”Neonatalvården i fokus” från 2018.  

Kraven som ställs är bland annat att alla förlossningsenheter ska ha en tillgänglig barnjour dygnet runt, och ett team som kan utföra neonatal hjärt- och lungräddning.

– Vi avråder tydligt förlossningenheter utan barnjour och neonatalavdelning att bedriva förlossning, säger Mattias Kjellberg.

Sjuka nyfödda bör inte flyttas

Överflyttning av sjuka nyfödda barn till annat sjukhus är inte förenligt med jämlik och patientsäker vård, menar man.

De kräver också att alla mödrar med förväntad förlossning före graviditetsvecka 28 ska förlösas på regionsjukhus. Även de mödrar där barnet efter förlossning bedöms behöva resurser från regionsjukhuset ska förlösas där. 

– Rimligen fasar man ut förlossningsavdelningar utan neonatalvård på sikt. Men det finns ofta politiskt motstånd att ta bort något som man är van vid att ha. Det krävs en massa mod från politiker att gå in och säga att det här kommer att göra det bättre.

Sjukhus med förlossningsverksamhet som INTE har neonatalvård

Karlskoga lasarett

Hallands sjukhus Varberg

Lasarettet i Ystad

Värnamo sjukhus

Höglandssjukhuset Eksjö

Södertälje sjukhus

Lycksele lasarett

Nyköpings lasarett

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.