Foto: TT/SVT

Utredare: Ökad patientsäkerhet med bara en förlossning i länet – på USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny utredning skulle en sammanslagning av förlossningsavdelningarna i länet till USÖ gynna patientsäkerheten. Utredaren baserar delvis sin slutsats på att den tillfälliga sammanslagningen under de senaste somrarna lett till stora förbättringar inom vårdtyngd, arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Beslutet att stänga förlossningen och kvinnovården på Karlskoga lasarett under sommaren har mötts med massiv kritik från bland annat personal och politiker i Karlskoga. Men en undersökning som lades fram under onsdagen visar att stängningen under sommaren inte bara fungerat bra – den har gynnat patientsäkerheten.

Inte patientsäkert

Utredaren Thomas Hallengren anser att det inte är en patientsäker lösning och skriver i utredningen:

BB i Karlskoga

”Ett kontinuerligt öppethållande av två förlossningsavdelningar inom Region Örebro län kan inte motiveras ur ett medicinskt perspektiv då barnläkare inte finns kontinuerligt i Karlskoga.”

Sammanslagningen under sommaren har snarare inneburit stora förbättringar av ”patientsäkerhet, vårdtyngd och arbetsmiljö inom neonatalogin”.

Och Thomas Hallengren är inte ensam i sin uppfattning om att patientsäkerheten skulle gynnas om det bara fanns en förlossning i länet. I sin utredning tar han upp andra skrivelser som gjorts till regionen i ärendet.

Har uttryckt stark oro

”Specialitetsrådet i barnsjukvård i Uppsala-Örebro-Regionen har i en skrivelse till Samverkansnämnden från maj i år uttalat en stark oro över att det fortfarande finns två förlossningsavdelningar i regionen utan omedelbar tillgång till neonatal intensivvård.”

Under 2018 har mer än tio barn som förlösts i Karlskoga behövt hämtas akut med ambulans för vidare neonatal vård på USÖ. Ytterligare ungefär lika många har behövt hämtas – dock inte med behov av samma akuta omhändertagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BB i Karlskoga

Mer i ämnet