Behcet Barsom (KD), Andreas Svahn (S) och Inga-Lill Andersson (C) vill att Karlskoga lasarett även fortsättningsvis ska ha en förlossningsavdelning.

Politikerna vill ha kvar förlossningen i Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska ledningen vill inte lägga ner BB i Karlskoga – trots att en utredning visar att säkerheten skulle öka om man koncentrerade verksamheten till USÖ.

– Vi är överens om att även i fortsättningen ha kvar förlossningen i Karlskoga, säger regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) i ett pressmeddelande.

I utredningen framgår att över tio barn som förlöstes i Karlskoga förra året behövde hämtas akut med ambulans för vidare vård på USÖ. Men Andreas Svahn vill ändå behålla mottagningen i Karlskoga.

– Den absolut viktigaste frågan är att barn som föds och kvinnor som blir förlösta får en trygg och säker vård. För att klara det behövs långsiktiga åtgärder som minskar sårbarheten i såväl Karlskoga som på USÖ. Det blir inte ett lätt jobb men det måste göras, säger han.

Står eniga

Regionråden i Örebro är eniga när det gäller att Karlskoga lasarett ska få behålla förlossningsverksamheten.

– Däremot visar utredningen att vi behöver jobba för att stärka kvinnosjukvården. Alla kvinnor ska känna sig trygga med att de får den vård som behövs i rätt tid oavsett om det handlar om barnafödande eller sjukdom, säger regionrådet Behcet Barsom (KD) i ett pressmeddelande.

– För Centerpartiet är det viktigt att förlossningen i Karlskoga är kvar och öppen resten av året, fortsätter regionrådet Torbjörn Ahlin (C).

Slutar aldrig kämpa

Även inom Karlskoga kommun är politikerna eniga om att avdelning Q på lasarettet, där förlossningen och BB finns, ska finnas kvar.

– Vi kommer aldrig att sluta kämpa för BB Karlskoga, säger Inga-Lill Andersson (C), vice ordförande i kommunstyrelsen i Karlskoga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.