Claes Nöjd, tif chef för nationella transportenheten vid Kriminalvården Foto: SVT/TT

Kriminalvården: Första rymningen på över tre år

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som rymt från en fångtransport utanför Laxå har lyckats genomföra den första rymningen i sitt slag på över tre år, enligt Kriminalvården.

– Vi utför 75 000 transporter per år, säger Claes Nöjd, tillförordnad chef för nationella transportenheten.

Mannen, som i vintras dömdes till 14 års fängelse av tingsrätten för ett knivmord i Stockholmsområdet, är fortfarande på fri fot. På väg från Göteborg till häktet Salberga i Sala rymde han från en rastpaus mellan Finnerödja och Laxå strax efter klockan 11.30 på torsdagen.

– Vi gjorde en säkerhetsbedömning av klienten och utifrån den planerade och bemannade vi transporten, säger Claes Nöjd, tf chef för nationella transportenheten vid Kriminalvården.

Rymning från fångtransport

Mycket ovanligt

Att personer rymmer från fångtransporter är mycket ovanligt i Sverige.

– Vi ser mycket allvarligt på det inträffade. Det är ovanligt med rymningar inom Kriminalvården. Vi utför 75 000 transporter per år. Senaste gången en kriminalvårdsklient rymde under en transport var före 2015.

Varför stannade transporten?

– Att stanna utanför skyddat område görs endast i nödfall, säger Claes Nöjd.

Hur mannen lyckades fly kan Kriminalvården ännu inte svara på. Enligt polisen ska mannen inte ha uppträtt våldsamt i samband med rymningen.

– Vi har gått upp i både nationell och lokal stab, och omedelbart inlett en incidentutredning, säger Claes Nöjd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rymning från fångtransport

Mer i ämnet