Jakten på den morddömde man som rymt från en fångtransport i Laxå väntas fortsätta hela natten. Foto: Jeppe Gustafsson/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jakten har pågått hela natten – inga spår efter morddömd fånge

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på den morddömde mannen som rymde från en fångtransport utanför Laxå i Örebro län har fortsatt hela natten till fredagen. Polisen har fått flera tips – men fortfarande är han inte återfunnen.
– Vi jobbar brett men vi har ingenting konkret att gå efter och då är det svårt, säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen vid 4.30 på fredagsmorgonen.

Under fredagsmorgonen har polisen fortfarande inte hittat den mordömde mannen. Polishelikopter har cirkulerat området till sent in på natten. Polishundar har varit med i sökningen. Men det har inte gett något resultat.

– Vi har ett område som är rätt så stort som vi kollar upp. Vi kör på både små- och stora vägar ifall han skulle röra på sig och gå på någon väg,säger Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisen vid 4.30 på fredagsmorgonen.

Ett rikslarm är utfärdat. Polisen letar efter mannen i ett två gånger två mil stort område i Laxå, Röfors och Finnerödja.

– Det har kommit några samtal om att man har sett en person. Men när vi har kontrollerat det så har det inte stämt på den vi söker, säger Jan-Åke Sjöström.

Dömd för knivmord

Under morgonen ska polisen fatta beslut om de ska fortsätta leta efter mannen med helikopter. Mannen som rymt dömdes i april till 14 års fängelse för ett brutalt knivmord i vintras, men har överklagat domen till Svea hovrätt. Han hävdar att han agerade i nödvärn, men tingsrätten håller inte med.

Han är i väntan på utslaget i hovrätten häktad och det är i samband med en fångtransport han rymt. Under dagen har anhöriga till offret informerats. Anhöriga och målsägandebiträdet ser allvarligt på att det här kunnat hända.

Evin Cetin

– Detta borde inte vara möjligt, säger Evin Cetin som företräder offrets anhöriga i rättsprocessen.

Hon fortsätter:

– Det är synnerligen allvarligt att en fånge som är dömd för mord i tingsrätten ens haft möjligheten att kunna rymma. Vi följer utvecklingen noggrant och inväntar utredningen avseende hur rymningen har kunnat äga rum.

Rymde ut i skogen – rikslarm utfärdat

Transporten ska enligt polisen ha varit på väg från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborg till häktet Salberga i Sala där mannen genomgår en obligatorisk rättspsykiatrisk undersökning i samband med rättsprocessen. Den ska komma fram till lämplig påföljd vid en eventuell fällande dom i hovrätten.

När de stannade norr om en sjö mellan Finnerödja och Laxå strax efter klockan 11.30 på torsdagen för att rasta ska personen ha sprungit från transporten och ut i skogen utan att personal lyckades komma ifatt honom.

Kan uppträda desperat

Mannen som är i 25-års åldern ska enligt polisen vara handfängslad, iklädd Kriminalvårdens kläder och barfota. Polisen har ingen information om huruvida mannen är att betrakta som farlig för allmänheten, men enligt Christina Hallin kan mannen uppträda desperat.

– Han ska inte ha betett sig aggressivt i samband med rymningen, säger Christina Hallin, polisens presstalesperson.

I Kriminalvårdens transport från Göteborg till häktet i Sala ska flera klienter förutom 25-åringen funnits med. Ingen klient eller personal ska ha skadats i samband med rymningen. Den eftersökte mannen förekommer sedan tidigare under fem avsnitt i belastningsregistret. Samtliga gäller straff- och ordningsbotsförelägganden för trafikförseelser, enligt domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rymningen i Laxå

Mer i ämnet