Clas Thor är en av alla kulturprofiler som är skeptisk till planerna för Stadsbiblioteket. Foto: Astrid Lindén/SVT

Välkända kulturprofiler oroliga över bibliotekets framtid

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals biblioteksböcker är hotade när Stadsbiblioteket förbereder sin flytt till lokaler utan ett stort magasin. Det här har fått många välkända kulturpersonligheter att reagera.

– I Örebro ska allt vara toppkvalité, men det gäller inte litteraturen, säger författaren Clas Thor.

Många kulturarbetare har reagerat starkt mot att källarvåningen kommer att sparas in på det nya biblioteket som byggs i Örebro.

”Forskare använder magasinet för att söka källor. Förslaget innebär att merparten av böckerna i magasinet kommer att gå till förbränning, då Kulturkvarteret inte längre har plats för beståndet. Den svenska litteraturhistorien skulle bokstavligt talat gå upp i rök”, skrev cirka 200 kulturarbetare i ett öppet brev till Örebro kommun för en månad sedan.

Kulturkvarteret i Örebro

I stort behov av ett magasin

När författarna Clas Thor och Astrid Lindén arbetade med boken ”Författarna och staden: Örebro – 750 år i litteraturen”  spelade magasinet en avgörande roll i sökandet efter information.

– Vi hittade cirka 300 författare med anknytning till Örebro. Hade vi inte haft ett magasin så hade det blivit svårt, säger Clas Thor.

”Tar inte hänsyn till arvet”

Örebroförfattaren har sedan sin debut 1977 skrivit 60 böcker. Han ställer sig kritisk till Stadsbibliotekets flytt till lokaler utan ett stort magasin.

– När det byggs i Örebro så vill man ofta ha toppkvalité. När Behrn Arena byggdes om var det viktigt att få bästa ljuset på arenan och bästa gräset (konstgräs). När konserthuset byggdes om var det viktigt med bästa akustiken och bästa ljuset. När det kommer till biblioteket tar man däremot inte hänsyn till det historiska arvet och personerna kring den bibliotekssamling vi byggt upp, säger Clas Thor.

Oro för framtiden

Örebro konstskolas rektor Peter Ekström var en av initiativtagarna till det öppna brevet till kommunen. Han känner oro över en mer digitaliserad framtid för böcker som kan hamna i Umeå i framtiden.

– Ett magasin är en viktig basfunkton. Jag tycker att det är en naiv tanke att ersätta fysiska böcker med onlinesystem. Bibliotekets idé är fortfarande oslagbar och bygger på böckers fysiska existens, säger han.

Precis som Clas Thor anser han att ett magasin är viktigt för bland annat framtida forskning.

– Det skulle vara som att gå ett steg tillbaka i tiden, menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturkvarteret i Örebro

Mer i ämnet