Foto: TT

Kuratorer i protest mot sjukskrivningsregler: ”Cancerpatienter drabbas”

Uppdaterad
Publicerad

Att få ett cancerbesked är ofta chockartat och många människor hamnar i kris. Att dessutom behöva vänta länge på besked om sjukskrivning eller sjukpenning ökar på stressen för de flesta. Nu skriver onkologerna på USÖ ett brev till regeringen där de protesterar mot Försäkringskassans regler.

I ett brev till Försäkringskassan och Sveriges regering vädjar nu kuratorerna på Onkologiska kliniken att de nya reglerna för sjukskrivningar ses över.

”För den enskilde är ett cancerbesked oftast starten på en intensiv och turbulent livsperiod. Chock vid besked, följt av sjukdomens besvärliga livsomställning gör att många patienter hamnar i kris.” skriver kuratorerna i brevet.

Ökar på stressen

Samtidigt blir det oerhört viktigt att patienterna kan förlita sig till samhällets förmåner och det sociala skyddsnätet, annars påverkas återhämtningen.

– De nya hårdare kraven innebär att det kan ta lång tid och krävas fler kompletteringar innan en sjukskrivning godkänns, föklarar Karin Halvorsen som är kurator och en av dem som skrivit under brevet. Det ökar på stressen för patienterna.

Handlar inte bara om fysiska aspekter

Nu vill kuratorerna att reglerna ses över och önskar också att man ska kunna bevilja längre sjukskrivningsperioder.

”Behovet av sjukskrivning ska utredas utifrån individuella bedömningar, då det inte bara handlar om fysiska utan även psykosociala aspekter. Detta skulle innebära att patienterna bättre kan anpassa sig till behandlingsperiod och den påfrestning som cancersjukdom innebär för individer och familjer, både fysiskt och psykosocialt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer