Kliniken saknar enligt IVO den sammantagna kompetens som krävs för behandling av sjukdomen. Foto: TT

Patienter utvecklade missbruk vid behandling av endometrios – Kvinnokliniken kritiseras

Publicerad

Trots att endometrios är en sjukdom som drabbar hundratusentals kvinnor och att det nu finns nationella riktlinjer för behandlingen av den, brister Kvinnokliniken i sin behandling. Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som granskat kliniken.

På kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Örebro utreds och behandlas gynekologiska sjukdomar. Endometrios, som kan orsaka kraftiga smärtor, är en sådan och runt 250 000 kvinnor i Sverige lider av det.

Nu har IVO utrett två anmälningar som rör patienter som behandlats för sjukdomen vid Kvinnokliniken i Örebro. Kvinnorna ska enligt anmälningarna ha utvecklat ett missbruk av medicinen Ketogan – en narkotikaklassad opiod.

Brister i behandlingen

Det finns kunskapsluckor om sjukdomen inom vården och behandlingen är ojämlik över landet. Att den upptäcks tidigt är viktigt, ändå dröjer det ofta många år innan kvinnorna får rätt diagnos.

Det har visat sig att en samverkan mellan olika kliniker är en viktig del i behandlingen. Vid IVOs granskning kom man fram till att det funnits brister i behandlingen av kvinnorna, bland annat att det saknades just en upparbetad samverkan med andra kliniker och att det saknats en långsiktig plan av behandlingen.

Saknas sammantagen kompetens

IVO anser efter sin granskning att Kvinnokliniken saknar den sammantagna kompetens och behandlingsmöjlighet, som vid behandling av endometrios är nödvändig.

Socialstyrelsen har nyligen satt upp nationella riktlinjer för behandling av endometrios, där de bland annat lyfter de endometriosteam och centrum som finns på vissa platser. I beslutet om Kvinnokliniken skriver IVO att det är en förutsättning att de bygger upp en samverkan mellan berörda kliniker för att kunna leva upp till lagen om god vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.