Betlehemskyrkan i Örebro nekades solceller – bjuder in politiker till klimatsamtal

Uppdaterad
Publicerad

Betlehemskyrkan på Öster i Örebro nekades bygglov för solceller i samtliga instanser. Avslaget har lett till att kyrkan, tillsammans med andra Örebrokyrkor, kommer bjuda in kommunpolitiker till offentliga samtal om klimatfrågan. 

Kommunen, länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen nekade Betlehemskyrkan bygglov för att sätta solceller på taket. Motiveringen till beslutet var att solceller inte är tidstypiskt för den tiden då kyrkan byggdes, samt att byggnaden och dess omgivning är värd att bevara så tidsenlig som möjligt.

– Självklart förstår vi att man inte kan förvanska hus hur som helst, men på det här taket skulle vi ha svarta solceller på svart tak, vi skulle inte ens behöva göra hål i taket för att sätta upp dem, säger Katarina Linderborg, pastor i Betlehemskyrkan.

Ifrågasätter klimatarbetet

Katarina Linderborg ifrågasätter även besluten ur ett klimatperspektiv.

– Örebro lanserar sig som en miljökommun, men vi får inte lov att bli mer miljösmarta än vi redan är, säger hon.

Hon berättar också att hon väl minns vilken dag mark- och miljööverdomstolen meddelade att kyrkans överklagande om bygglov för solceller på taket inte fick prövningstillstånd.

– Det kom samma dag som de godkände Preems raffinaderi i Lysekil.

Bjuder in politiker

Nederlaget med bygglovet väckte en idé om att bjuda in samtliga partier för offentliga samtal om kommunens klimatarbete. Ett parti per vecka kommer besöka kyrkan för publika samtal som modereras av före detta landshövdingen, Rose-Marie Frebran.

– Dels vill vi lära oss mer om vad politikerna tycker, men också att de ska lyssna in vilka frågor som finns på ”golvet”, säger Katarina Linderborg.

Vilken fråga tycker ni blir viktigast att ställa?

– Jag tycker viktigaste frågan är hur de som politiker tycker vi ska göra i Örebro för att uppnå IPCC:s mål, säger Göran Tengå, kyrkmedlem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.