Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Efterfrågan kan öka nu när vi kan erbjuda platser. I klippet hör du Eva Henebäck, vd Norabostäder. Foto: Sophie Olsson Rahlén/SVT

Laddplatser i allmännyttan: Få hyresgäster i Örebro län kan ladda bilen

Publicerad

Allmännyttans hyresgäster i länet har små möjligheter att ladda elbilar. Många bostadsbolag avvaktar ökad efterfrågan men Norabostäder tänker tvärtom och har nyligen färdigställt 34 laddplatser.

– Det största hindret för att skaffa en elbil är ju om man inte kan ladda den, säger Eva Henebäck, vd Norabostäder.

I klippet berättar Eva Henebäck vad som var avgörande för satsningen på laddplatser i Nora.

De 34 laddplatserna är placerade vid två av bostadsbolagets parkeringar.

– Sen kopplar vi ihop hyresgästen med laddoperatören. Man betalar för den förbrukade elen direkt till laddoperatören via en app, säger Eva Henebäck.

Knappt 200 platser

Det finns totalt 183 laddplatser för allmännyttans hyresgäster i länet och tillsammans har bostadsbolagen drygt 30 000 lägenheter.  Enligt uppgift från branshorganisationen Sveriges allmännytta äger 40 procent av hushållen en eller flera bilar. Jätten i sammanhanget, Örebrobostäder, har 100 platser och kommer installera ytterligare 100 i år. Samtidigt förbereder de för fortsatt utbyggnad kommande år.

– Vi försöker hålla jämn takt med efterfrågan, säger Jonas Tannerstad, chef för el- och automation på Öbo.

Även Degerforsbyggen och Askersundsbostäder planerar installera nya laddplatser i år.

Uppmanas ta kontakt

Foto: Grafiskt center/SVT

I Karlskoga finns 10 laddplatser för kommunala Karlskogahems hyresgäster. Enligt vd Urban Linder uppmanas hyresgäster ta kontakt när de överväger att skaffa en elbil.

– Då utreder vi om det finns möjlighet att tillhandahålla en laddplats, ofta bygger vi om en befintlig parkeringsplats och förser den med ladduttag, säger han.

Enligt Urban Linder och flera andra kommunala bostadsbolag är ett stort hinder för stora satsningar på laddplatser att det inte finns tillräckligt med effekt i fastigheternas närhet.

– Vi har till största delen äldre fastigheter i vårt bestånd. Fastigheterna är oftast inte är anpassade för elbilsladdning och den stora effekt som detta kräver, säger han.

Inga platser

I Lekeberg och Ljusarsberg finns inga laddplatser i allmännyttan. Men Ljusnarsbergs kommun planerar för ett trettiotal platser i år.

– Vi behöver få klargjort om det finns tillräcklig effekt för det antal elstolpar kommunen önskar bygga, säger Jimmy Sander, fastighetschef i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.