Läget i Region örebro län har blivit värre efter helgen Foto: Claudio Bresciani/TT

Läget blir värre i Örebro län – ”leveranser med mycket luft”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen hade Region Örebro län hoppats att de kunde gå ur stabsläget. Men så blev det inte eftersom leveranserna från Apotekstjänst innehåller luft och felaktiga produkter.
– Det visar att Apotekstjänst inte har koll på läget, säger Inger Nordin Olsson, chefläkare i sjukvårdsledningen.

Läget inom sjukvården i Örebro län blir allt allvarligare. Under helgen hade regionen förväntat sig att få vad de hade beställt. Men så blev inte fallet. I stället innehöll en stor del av leveranserna luft och saker som man inte beställt.

– Det är rena felleveranser och skadat gods, samt materiel som inte är sterilt. Så vi får ingen säkerhet, säger Inger Nordin Olsson, i sjukvårdsledningen.

Inger Nordin Olsson hävdar att hanteringen visar att Apotekstjänst inte har förståelse för situationen på de drabbade sjukhusen.

– Det är skillnad på vad vi behöver i den akuta vården jämfört med rena förbrukningsartiklar. Vissa saker är mer akut i akuta situationer, där krävs en samsyn.

– Leverantören ser inte vad som är viktigt för vården, säger Inger Nordin Olsson.

Leveranserna innehåller mycket luft

Under helgen kom rätt antal pallar till logistikenheten, men de är, precis som tidigare, slarvigt packade och innehåller mycket luft. Martin Stang, chef för försörjning i Örebro län, vet inte vad det beror på.

– Jag kan bara spekulera i att de är väldigt pressade och vill få iväg så mycket som möjligt, men det är en spekulation.

Leveranserna från Apotekstjänst har inga följesedlar vilket innebär att de som packar upp pallarna inte vet vad de innehåller. Det tillsammans med att många kartonger endast är halvfulla är tidskrävande.

– Det är mycket luft som packats ner som sedan ska packas packas upp. Då lägger vi tiden på fel ställe, prioritet är att få ut materiel till verksamheten, då är luften inte värdefull, säger Martin Stang.

Om ni saknar följesedlar och får felleveranser – hur vet ni vad ni ska betala för?

– Den frågan är lyft centralt, till varuförsörjningen.

Kan höja bemanningen

Vårdverksamheten har fått klartecken på att de kan ta in extra personal eftersom mycket tid och kompetens går åt för att fördela materiel mellan olika avdelningar.

Inger Nordin Olsson säger att situationen kostar på för de anställda som inte kan fokusera på sin huvudsakliga uppgift – att ge vård.

– Idag var vi flera som hade förväntat oss att gå ur stabsläge, så det blev en viss frustration och vi vill därför markera att det är ett allvarligt läge. Vi har tålamod och personal gör en enorm insats, men vi hade hoppats att vi kunde gå ur stabsläget idag.

Trots det allt mer allvarliga läget beräknar sjukvårdsledningen att regionen kan ge en normal vård under resten av veckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

KAOSET KRING SJUKVÅRDSLEVERANSERNA – Teckenspråk

Mer i ämnet