Foto: Sofia Sjöström/SVT

Situationen värre för arbetslösa grupper

Uppdaterad
Publicerad

Läget på arbetsmarknaden i Örebro län fortsätter i en positiv utveckling. ”Dock inte i den förväntade takten. Men konjunkturen i Örebro län fortsätter att återhämta sig”, säger Fredrik Mörtberg analytiker på Arbetsförmedlingen, till SVT Örebro.

– IT, bygg, hotell, resturang och handeln är de områden som förväntas vara starkast och där det kan bli fler jobb framöver, utvecklar Mörtberg.

Även inom vård och omsorg kommer det behövas mer arbetskraft. Men när det gäller arbetslösheten är det stora skillnader mellan kommunerna i Örebro län, främst på grund av det tuffa läge som länge varit för industrin. Bäst läge är det i Lekeberg följt av Askersund.

Sämst, det vill säga med högst arbetslöshet i Örebro län, är Ljusnarsberg och Laxå. Och de utsatta grupperna fortsätter att växa och läget förvärras. Det handlar till exempel om utrikesfödda och personer med låg utbildningsnivå.

– Framförallt handlar det om att tillvarata kompetensen och ge ungdomarna möjlighet att komma ut på arbetsmarknaden, men det handlar också om att säkerställa gymnasieutbildning. De som saknar gymnasieutbildning har det tuffast, säger Sari Harju, chef på Arbetsförmedlingen i Örebro.

Arbetslösheten minskar överhuvudtaget långsammare än förväntat. Men främst minskar arbetslösheten bland ungdomar. Det är positivt för ungdomar som söker jobb att branscher som hotell, restaurang och handel går bra.

Antal procent inskrivna arbetslösa i åldern 16-64 år

Ljusnarsberg 12,2

Laxå 11,8

Hällefors 11,3

Lindesberg 9,8

Karlskoga 9,5

Degerfors 9,3

Hallsberg 8,7

Örebro 8,4

Nora 7,9

Kumla 6,5

Askersund 5,8

Lekeberg 4,4

Fotnot: Gäller första kvartalet 2015.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.