Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lars Edling, ordförande i Läkarföreningen i regionen, om varför han är kritisk till regionens förslag för att lösa platsbristen på Universitetssjukhuset Örebro. Foto: Johannes Weckström, SVT /Sophie Olsson Rahlén, SVT

Läkarföreningen tveksam till åtgärderna mot platsbristen på USÖ

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan svarade sjukvårdsledningen Ivo efter den omfattande kritiken om läget på USÖ. Ett svar med lösningar som riskerar ta längre tid att genomföra än planerat, enligt Läkarföreningen.

– Det handlar om nya vårdformer och nya avdelningar som inte är testade förut, säger Lars Edling, ordförande Läkarföreningen i regionen.

Regionen planerar bland annat för en lättvårdsavdelning för utskrivningsklara patienter som successivt ska tas i bruk i vår och i sommar ska rymma 24 patienter. De ska också starta en utvecklingsavdelning med 24 vårdplatser för kirurgisk vård.

– Jag är tveksam till att allt det här kommer att kunna genomföras, säger Lars Edling och fortsätter:

– Vi är i grunden positiva till förslagen men kritiska till att regionen hänvisar till det här som lösningen.

”Vi måste se det positivt”

Ionannis Ioannidis, biträdande områdeschef för specialistvården i regionen, menar att man definitivt får ha en del skepticism i det hela.

– Men jag tror att vi måste se det positivt för att komma framåt, säger han.

Ioannis Ioannidis, biträdande områdeschef specialistvård

Han tror att  lättvårdsavdelningen, som ska bemannas av undersköterskor, kommer igång innan sommaren. Utvecklingsavdelningen, där nya arbetssätt och ny arbetssparande teknik ska användas, ska enligt regionens svar till Ivo starta någon gång under 2023.

– Där är vi inte i mål. Vi har en bild av vart vi ska och behöver reda ut hur vi tar oss dit. Det är därför vi har sagt någon gång under 2023 och inte i mars eller till sommaren, säger han.

Annan ton från arbetsgivaren

Trots kritiken uppskattar Läkarföreningen att regionen, enligt dem, numera har en annan ton.

– Det kan ha att göra med Ivo-granskningen men nu erkänner de att vi har för få vårdplatser i regionen, säger Lars Edling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.