Lina Landegren arbetar efter fem terminer på läkarprogrammet extra som som operationsassistent på Lindesbergs lasarett. Foto: Åsa Svennebäck / SVT

Läkarstudenten Lina varvar utbildning med jobb som operationsassistent

Uppdaterad
Publicerad

Lina Landergren är en av ett tiotal läkarstudenter som just nu kombinerar studierna med extrajobb som operationsassistent på Lindesbergs lasarett. Något som underlättar sjukhusets bemanning, men framförallt ger studenterna ovärderlig erfarenhet. Och för Lina har det blivit ett kvitto på att hon valt rätt.

Det behövdes bara en operation för att läkarstudenten Lina Landergren skulle bli fast.

– Det är en häftig känsla och väldigt fascinerande att assistera, säger hon. Första gången jag kom in på sal kändes det riktigt kul och jag ville inte gå därifrån!

Hon går femte terminen på läkarprogrammet i Örebro och är en av ett tiotal läkarstudenter som jobbar extra som operationsassistent på ortopeden på Lindesbergs lasarett.

Vanligt i Danmark

Det hela startade som ett pilotprojekt 2018 efter förslag från den danske ortopeden Bjarne Lund-Petersen som arbetar på Universitetssjukhuset i Örerbo, USÖ.

– I Danmark är det väldigt vanligt att läkarstudenter assisterar under operationer men i Sverige förekommer det nästan inte alls, konstaterar han. Jag tycker att metoden är bra och föreslog att vi skulle införa det här också.

Assisterat på mer än hundra operationer

På ortopeden tog man kontakt med Kirurgiska utskottet på läkarprogrammet och där var Lina Landegren en av studenterna som räckte upp handen.

– Nu är det här en permanentad verksamhet och vi är ett tiotal som försöker att hjälpas åt och täcka upp behovet i Lindesberg, säger hon. Bara i år har jag assisterat vid fler än hundra operationer och det här är något som jag skulle ha fått i mindre omfattning och väldigt sent om jag bara hade gått utbildningen.

Svårt att kombinera med praktiken

Varje vardag ska någon av studenterna från Örebro assistera vid ingrepp där man sätter in höft- eller knäproteser. Men även om det ger rutin och kunskap handlar det om ett extrajobb som ska funka ihop med studierna. Ju längre utbildningen går desto svårare blir det att hinna med.

– Under praktikperioderna blir det svårt att kombinera med något annat, konstaterar Lina Landergren. Men jag tycker fortfarande att det här är så roligt så jag ska försöka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.