Lennart Bondeson (KD) är inte förvånad av utfallet efter dagens omröstning. Foto: Mikael Åberg / SVT

Löfven petad: ”Det viktigaste är att vi får ett stabilt styre”

Uppdaterad
Publicerad

Att Stefan Löfven (S) skulle förlora posten som statsminister var ingen större överraskning men efter tisdagens statsministeromröstning återstår många frågetecken. Och det som sker i riksdagen påverkar också lokalt.

Kenneth Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro, räknar inte med att dagens resultat på något sätt är det slutgiltiga och det bekymrar honom.

Kenneth Nilsson (S) är oroad över att det kan ta tid innan det finns en regering på plats. Foto: SVT

– Just nu förstår inte många rikspolitiker hur mycket det här påverkar vårt arbete lokalt, säger han. Varje dag som går med den här osäkerheten är en förlorad dag för Sverige. Vi behöver få besked om statsbudgeten snart.

Helst skulle han vilja se sitt eget parti vid makten men som läget är just nu ser det ut att bli ett marigt pussel att få ihop majoritet i riksdagen.

– Det finns flera lösningar men just nu ser jag inga tecken hos till exempel Liberalerna och Centerpartiet att lämna alliansen för ett blocköverskridande samarbete.

Maria Haglund (M), oppositionsråd i Örebro, är glad över att Stefan Löfven (S) blivit entledigad från posten som statsminister.

Maria Haglund (M), oppositionsråd i Örebro Foto: Nya Moderaterna

– Vi har ju sagt från början att vi vill avsätta Stefan Löfven så hittills har det ju gått enligt plan.

Samtidigt konstaterar även hon att det är nu som arbetet börjar med att få ihop en regering.

– Det behövs många samtal där och jag antar att de kommer att påbörjas direkt efter omröstningen. I Örebro hoppas vi att Allianspartierna inte förhandlar med Sverigedemokraterna. Det finns andra lösningar och någonstans måste man söka stöd och då ser vi hellre blocköverskridande lösningar med andra partier.

En minoritetsregering kan också vara ett alternativ tycker Maria Haglund (M).

– Det har vi ju levt med förut och men då gäller det också att hitta stöd för sina frågor.

Lennart Bondesson, (KD), kommunalråd i Örebro, är inte förvånad över resultatet. Han kan förstå Allianspartiernas val att avsätta Löfven eftersom de gått till val tillsammans.

Foto: Claes Gabrielson

– Men det viktigaste är att vi får ett stabilt styre.

Han hoppas att det inte blir något omval, och tror heller inte att det blir så.

– Det skulle drabba alla utom Sverigedemokraterna, och folks förtroende för politiker skulle få sig en törn.

Per Söderlund (SD), länsordförande i Örebro län vill inte kommentera resultatet vidare, men säger:

– Det kommer inte påverka oss lokalt det här, vi kommer fortfarande samarbeta med de partier som vill samarbeta med oss och ger oss inflytande, säger Per Söderlund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.