Foto: SVT

Rekordkö på förvaltningsrätten – kan få vänta år på dom

Uppdaterad
Publicerad

Rekordmånga ärenden väntar på dom i förvaltningsrätten i Karlstad. Och högen med ärenden fortsätter växa.

– Det är klart att det kan vara ett hot mot rättssäkerheten om inte domstolen fullföljer sitt uppdrag, säger domstolschefen Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Förvaltningsrätten i Karlstad behandlar ärenden från båda Värmlands och Örebro län. Från 2017 till 2019 ökade antalet inkomna mål från 5 881 till 7 136. Ökningen har fortsatt även i år.

– Och nu ökar handläggningstiderna förstås eftersom målen kommer in i en takt som vi inte kan möta med befintliga resurser, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Foto: SVT

Den första september i år väntade 2 964 mål på hantering hos domstolen. Den siffran gör att domstolen – som behandlar överklagade beslut från bland andra Försäkringskassan, Skatteverket och kommunerna – kan ta över ett år på sig att meddela en dom i många ärenden.

Socialförsäkringsmålen ökar mest

Enligt domstolen är det socialförsäkringsmålen som ökat mest.

– Det är mål där man är missnöjd med Försäkringskassans beslut om rätten till sjukpenning och så överklagar man det till oss och det är många som har gjort det. Det är en dubblerad inströmning och det gör att vi har svårt att hinna med med de resurser vi har, säger Marie-Jeanette Axelius Friberg.

Detta gör förvaltningsrätten

Förvaltningsrätten är första instans bland de allmänna förvaltningsdomstolarna. Till förvaltningsrätten kommer överklagade myndighetsbeslut som privatpersoner eller företag inte är nöjda med. Det kan till exempel gälla ett beslut som Försäkringskassan, Skatteverket eller kommunens socialtjänst fattat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.