Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Rapp, verksamhetschef på vardcentralen, i Hallsberg hoppas att man snart kan ha kortare telefonköer. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Långa telefonköer till vårdcentralen i Hallsberg

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det långa telefonköer till vårdcentralen i Hallsberg. Det beror bland annat på att runt 2300 patienter skrevs över till Hallsberg när vårdcentralen i Pålsboda gick i konkurs.

Endast 55 procent av alla telefonsamtal till vårdcentralen i Hallsberg kan just nu besvaras, något som Sydnärkenytt var först med att rapportera om.  

– Men i september räknar vi med att vara tillbaka på över 90 procents besvarade samtal, säger Johan Rapp som är verksamhetschef på vårdcentralen i Hallsberg. 

Anledningen är bland annat det ökade antalet patienter och att det just nu är bemanningsbrist.

Förlitar sig på hyrläkare

– Vi har haft en brist på sjuksköterskor sedan i juni. Men vi har anställt sköterskor som dels har semester och dels har uppsägningstid kvar innan de kan börja här, säger Rapp.  

De första nya sjuksköterskorna kommer i augusti och från och med oktober så kommer det vara full bemanning bland sjuksköterskorna. Däremot saknas det i viss mån läkare och man kommer därför behöva förlita sig på hyrläkare till viss del.

I klippet berättar Johan Rapp hur du som är patient ska tänka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.