Tina Johansson på länsstyrelsen. Foto: Elvedin Basic

Länsstyrelsen upphäver eldningsförbud i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Örebro län har beslutat att upphäva det eldningsförbud som gällt sedan början av juli. Beslutet är taget utifrån SMHI:s prognoser och i samråd med länets räddningstjänster.

Från och med onsdag den 15 augusti klockan 08.00 råder det inte längre eldningsförbud i Örebro län.

I ett pressmeddelande skriver Länsstyrelsen att anledningen ska vara det rådande vädret med regn, svalare temperatur och att brandrisken gått ner markant den senaste tiden.

– Vi har hela tiden haft en gemensam dialog med räddningtjänsten. Igår fram till att det är positiva prognoser med att vädret har blivit svalare och blötare, säger Annica Hjalmarsson, krisberedskapshandläggare på länsstyrelsen.

Tina Johansson på länsstyrelsen. Foto: Elvedin Basic

Uppmanar till försiktighet

Länsstyrelsen tillsammans med räddningstjänsterna uppmanar dock fortsatt till försiktighet vid grillning eller eldning utomhus, eftersom det fortfarande är torrt nere i marken.

– Det är fortfarande torrt i de nedre marklagen så vi vill verkligen understryka att det är viktigt att man visar fortsatt försiktighet, säger Annica Hjalmarsson.

Om tidigare eldningsförbudet

Länsstyrelsen beslutade den 3 juli 2018, med stöd av 2 kap 7 § förordningen om skydd mot olyckor (2003:789), att föreskriva förbud mot all eldning utomhus. En tillfällig föreskrift, 18FS 2018:6, meddelades även.

Källa: Länsstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.