Stoppet orsakar långa köer på E20 i båda riktningar. Foto: Mikael Åberg/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Omfattande skogsbrand i Finnerödja

Uppdaterad
Publicerad

Det brinner i vegetationen längs med banvallen i Finnerödja. Branden stoppar tågtrafiken mellan Laxå och Töreboda och E20 stängs av i båda riktningar.

Branden har härjat kring järnvägen i Finnerödja sedan lunchtid på fredag och under kvällen var branden ännu inte under kontroll. Ett tiotal enheter från räddningstjänsten bekämpar branden som ska täcka en yta av runt 60 hektar.

– Det är många olika skogsbränder och vi har ringat in vissa delar, men inte allt. Vi kommer vara på plats i flera dygn, säger Magnus Bern, räddningsledare på plats, under kvällen.

Militärt stöd på plats

Under eftermiddagen ansökte räddningstjänsten om understöd från Försvarsmakten med 15-20 personer, och vid femtiden meddelade Försvarsmakten att personal antingen var på väg eller framme vid branden.

Hur omfattande branden är är fortfarande oklart, men tågtrafiken mellan Stockholm och Göteborg påverkas tills vidare. Ett tåg som var i närheten av branden fick under eftermiddagen bogseras till Laxå station.

– Tågen kommer rulla tidigast imorgon bitti, det är prognosen nu. Det omprövas däremot hela tiden, säger Magnus Bern.

E20 stängs av

Även trafiken på E20 påverkas med anledning av arbetet på platsen och Trafikverket uppmanar trafikanter att passera med försiktighet.

Vid sextiden togs beslut om att stänga av E20 i båda riktningar mellan Laxå och Mariestad, men vid åttatiden meddelade Trafikverket att trafiken i södergående riktning släpps på. Framkomligheten är dock begränsad.

Brandmännen går längs spåren i hettan. Foto: Mikael Åberg/SVT

Vattenbombar

Även helikopter är inkallad och hjälper till med vattenbombning av branden.

Polisen är förberedda på att behöva leda om trafiken och hjälpa till med eventuell evakuering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skogsbränder - Örebro län

Mer i ämnet