Lars-Öivind Knutsen blev attackerad av en isbjörn. (Isbjörnen på bilden har inget med händelsen att göra.) Foto: Simon Stanford, Göran Ehlme’, Deep Sea Productions/TT

Lars-Öivind från Löa attackerades av isbjörn på Grönland

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren och naturfilmaren Lars-Öivind Knutsen, från Löa norr om Lindesberg, blev under natten till tisdagen attackerad av en isbjörn.

Han har rest med ett team till Grönland för att forska om valrossar. Men mitt i natten tog sig en isbjörn in i stugan och attackerade Lars-Öivind när han låg och sov.

– Jag vaknade av en smäll och såg upp mot ett isbjörnshuvud, berättar Lars-Öivind för Deep Sea Reporter.

Han skrek högt och fick först isbjörnen att backa. Men sedan gick den till ny attack och bet honom i handen och försökte släpa med honom ut genom fönstret.

Ivägjagad med kvast och signalpistol

Hans båda kollegor i rummet intill vaknade och lyckades skrämma iväg isbjörnen genom att kasta en kvast på den och sedan avlossa en signalpistol.

– Den är betydligt mer aggressiv än andra isbjörnar jag mött, säger Knutsen till nyhetsbyrån TT.

Lars-Öivind Knutsen fick skador i handen och har nu flugits till Island för vård. Men han uppges må efter omständigheterna bra.

SVT har sökt Lars-Öivind Knutsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.