Resterna av Lars Vilks konstverk ”Waaall” på Kvarntorpshögen. Foto: Samuel Boström/SVT

Lars Vilks nedbrända träskulptur värderad till 600 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Konstverket ”Waaaall” på Kvarntorpshögen var värd minst 600 000 kronor när det totalförstördes i en brand förra sommaren. Nu inväntar Kumla kommun besked om ersättning från försäkringsbolaget, innan beslut om eventuell återuppbyggnad av konstverket kan tas.

Det var i juni 2019 som Lars Vilks träskulptur ”Waaaall” började brinna. Konstnärens önskan efter branden var att skulpturen skulle byggas upp igen. Kulturchefen i Kumla kommun, Gertrud Åstrand, meddelade då att man behövde invänta både värdering och utredning innan några beslut kunde tas.

”Fortfarande inget svar”

I ett utlåtande från konstkritiker värderas konstverket till minst 600 000 kronor. Nu inväntar Kumla kommun besked om ersättning från försäkringsbolaget innan man kan börja diskutera möjligheten att bygga upp det nedbrända konstverket.

– Vi har fortfarande inte fått något svar men vi försöker trycka på och hoppas att vi snart vet. Utredningen har ju inte gett något så vi väntar bara på det här, säger Gertrud Åstrand, kulturchef på Kumla kommun.

Hur stor är möjligheten att konstverket byggs upp igen?

– Det kan jag inte uttala mig om. Vi måste vänta och se först.

Vandaliserade verk

Branden som förstörde ”Waaaall” misstänkts vara anlagd enligt räddningstjänsten, och det är inte första gången som konstnären Lars Vilks fått sina verk vandaliserade. 2016 brann delar av hans verk ”Nimis” i Kullabergs naturreservat ner.

Under 2018 vandaliserades också flera konstverk på Kvarntorpshögen, något som arrangörerna kallade den värsta vandaliseringen på 20 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konstnären Lars Vilks med skulpturen ”Waaaall” som sedan 1998 varit ett landmärke på Kvarntorpshögen. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer