Starta klippet för att följa med till Ljusnarsbergs liberala kommunförenings nya lokaler – och hör fullmäktigeledamoten Hendrik Bijloo (t.h) utveckla varför man bryter med Liberalerna och partiledaren Nyambko Sabuni (t.v.) Foto: SVT

Liberalerna i Ljusnarsberg bryter med partiet: ”Inte möjligt att samarbeta med SD”

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna i Ljusnarsberg lämnar partiet. Orsaken? De står inte bakom att partiet öppnat upp för ett samarbete med Sverigedemokraterna på riksnivå. I stället väljer de att kandidera till nästa års val med en annan partitillhörighet.

I klippet får du följa med till den liberala kommunföreningens nya lokaler i Kopparberg.

I helgen bestämde sig den liberala lokalföreningen att de byter partitillhörighet inför kommunvalet 2022. Partiets lokala företrädare kommer i stället företräda det europeiska partiet Volt.

– Liberalerna rör sig för långt från var vi i partiet i Ljusnarsberg står ideologiskt, säger Hendrik Bijloo, Liberalernas enda ledamot i kommunfullmäktige i Ljusnarsberg.

Han vänder sig mot att att partiet öppnat dörren för att samarbeta med SD och menar att det inte går att föra en liberal politik under de förutsättningarna.

”Vi har mycket som enar”

Sverigedemokraternas lokala företrädare i kommunen, Mats Larsson, tycker att Hendrik Bijloo har fel syn på SD.

– Vårt och liberalernas partiprogram har mycket som enar, bland annat inom skola och äldreomsorg. Jag förstår inte varför man inte kan enas om vissa punkter. Politik handlar väl om det och att skapa bra förutsättningar för våra medborgare, inte polarisering.

Christian Liljenhed är ordförande för Liberalerna i Örebro län. Han säger att det alltid är tråkigt när någon lämnar partiet och att han ska ha ett möte med föreningen i Ljusnarsberg nästa vecka.

Kommer Liberalerna ställa upp i kommunvalet 2022 i Ljusnarsberg?

– Det vet jag inte och jag vill inte föregå det möte vi ska ha, vi ska börja med att prata med varandra och se till att vi förstår kommunföreningens beslut. Men vår förhoppning är att ha en kommunlista i Ljusnarsberg kommande val.

Går det att föra en liberal politik och samtidigt samarbeta med SD?

– Ja. I sakfrågor där vi är överens ska vi kunna söka samsyn, men vi kommer aldrig rucka på vår ideologi. Om vi vill förstatliga skolan eller LSS och SD också vill det ser jag inga problem, säger Christian Liljenhed.

Sitter kvar hela mandatperioden

Hendrik Bijloo sitter kvar i kommunfullmäktige som företrädare för Liberalerna fram till valet men till kommande mandatperiod kommer han kandidera för det liberala europeiska partiet Volt.

– Volt vill förstärka och utveckla EU-samarbete och förstärka den demokratiska kontrollen av EU. Vi tror att vi i lilla Ljusnarsberg är viktiga i det avseendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.