Livstids fängelse för morddömd

Uppdaterad
Publicerad

Idag kom tingsrättens dom mot den man som åtalats för mordet på Sara Andersson sommaren 1998. Domen har dröjt eftersom det var oklart om mannen var psykiskt sjuk eller inte när han begick brottet.

Mannen döms för till livstids fängelse för mord.

– Min reaktion är den att han är åtalad för mord och han döms för mord och då finns två alternativ. Och rätten går på det allvarligaste och dömt honom till livstid, säger mannens försvarsadvokat Christer Jonsson.

Mordet på Sara Andersson

Sara mördades i sin mammas lägenhet natten till den 18 juli 1998. Mordet har beskrivits som tortyrliknande och domen har varit omdiskuterad. Tingsrätten bedömde redan vid rättegångens slut mannen som skyldig, men frågan om han var psykiskt sjuk eller inte gjorde att domen dröjde.

I den rättspsykiatriska undersökningen bedömdes mannen som allvarligt psykiskt sjuk när han begick mordet på Sara. Men undersökningen gick vidare till socialstyrelsens rättsliga råd och de underkände det tidigare resultatet och bedömde att mannen inte varit psykiskt sjuk vid mordet. Det innebar att mannen kunde dömas till fängelse.

– Eftersom att han fortfarande hävdar att han är oskyldig antar jag att han överklagar domen, säger Christer Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på Sara Andersson

Mer i ämnet