Polisen spärrade av ett området runt Oset i Örebro i torsdags. Foto: Johannes Weckström /SVT

Livstids fängelse för mordet på 97-åriga kvinnan i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

I Örebro tingsrätt dömdes den 46-åriga mannen till 18 års fängelse för att ha mördat en 97-årig kvinna i Örebro. Nu skärper Göta hovrätt domen till livstids fängelse. 

Det var i augusti i år som 46-åringen dömdes till 18-års fängelse för mord och två fall av förskingring vid Örebro tingsrätt. Domen överklagades och på fredagen kom hovrättens dom: livstids fängelse för mord och sex tillfällen av grovt bedrägeri. Mannen döms också att betala ett skadestånd på drygt 500 000 kronor till dödsboet.

Som skäl till straffskärpningen skriver Göta hovrätt bland annat:

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

”Han har utfört mordet utifrån en väl genomtänkt brottsplan. Brottsplanen framstår som utstuderad inte minst eftersom den har innefattat att xx har lagt ut villospår genom att placera rollatorn alldeles intill Svartån så att det skulle se ut som ett självmord eller en olycka.”

Hovrätten skriver vidare att inga förmildrande omständigheter framkommit och att den samlade brottsligheten därför ska bestämmas till livstid.

I övrigt gäller tingsrättsdomen, skriver Göta hovrätt i sitt domslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den 97-åriga kvinnan försvinner sent en oktoberkväll 2021 – starta klippet för att få en sammanfattning av mordfallet och se bilder från polisens förundersökning. Foto: SVT/Polisens förundersökning

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet