Ett intensivt sökande pågick under helgen efter att kvinnan försvann. Polisen sökte bland annat med dykare, hundpatrull och drönare i området kring Wadköping. Foto: SVT

Åtalad för mord på 97-åring lider inte av psykisk störning

Uppdaterad
Publicerad

Den man som stått åtalad för mordet på en 97-årig kvinna i oktober 2021 lider inte av en allvarlig psykisk störning, det meddelade Rättsmedicinalverket på onsdagen.

Enligt utlåtandet ska mannen varken ha lidit av en allvarlig psykisk störning när han begick brottet eller under tiden efter. Därmed kan han dömas till fängelse för mordet.

Rättegången mot mannen slutade i juni 22 och i sitt beslut skrev Örebro tingsrätt att det finns ”övertygande bevisning” om att den åtalade mannen begått gärningarna och att påföljden inte kunde stanna vid böter.

Ingen allvarlig störning

Därför ville man att mannen skulle undersökas för att se om han varit under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Rättsmedicinalverkets slutsats innebär att mannen kan dömas till fängelse och inte rättspsykiatrisk vård.

Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

– Det som händer nu är att vi precis bokat en fortsatt huvudförhandling den 4 augusti. Då samlas rättens ledamöter, åklagare och försvarare och går tillsammans igenom handlingarna från Rättsmedicinalverket. Först därefter fattas beslut om när en dom kan komma, säger Natalie Osman, chefhandläggare vid Örebro tingsrätt.

Hittades död i Svartån

Den 97-åriga kvinnan försvann från sin lägenhet i Örebro i höstas. Under sökandet efter henne hittades hennes rollator längs med Svartån, hon hittades några dagar senare död i ån.

Den åtalade mannen, som är i 45-årsåldern sågs tillsammans med kvinnan av vittnen några timmar innan hennes försvinnande. De hade en relation som bestod av att mannen hjälpte kvinnan med olika göromål.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet