Åtalet mot en 46-årig man som misstänks för mord på en 97-årig kvinna i Örebro i oktober förra året väcktes på måndagen. Foto: SVT

Åklagaren vill se livstids fängelse efter mordet på 97-åring

Uppdaterad
Publicerad

Livstids fängelse för mord. Det menar åklagaren borde bli påföljden för den man som misstänks för att ha bragt en 97-årig kvinna om livet i Örebro i höstas. Under onsdagen avslutades rättegången i tingsrätten.

Den 97-åriga kvinnan försvann från sin lägenhet i Örebro i höstas. Under sökandet efter henne hittades hennes rollator längs med Svartån, hon hittades några dagar senare död i ån.

Den åtalade mannen, som är i 45-årsåldern sågs tillsammans med kvinnan av vittnen några timmar innan hennes försvinnande. De hade en relation som bestod av att mannen hjälpte kvinnan med olika göromål.

Under onsdagen genomförs den sista rättegångsdagen och just relationen mellan mannen och kvinnan, samt hennes höga ålder är något som gör att åklagaren yrkar på livstids fängelse.

– Det är ett brott som begåtts mot en person som är funktionsnedsatt, äldre och försvarslös. Det har begåtts av en person hon haft förtroende för och litat på. Det finns också planering och förslagenhet från hans sida, säger Therese Johansson, åklagare.

”Alla spår leder mot den tilltalade”

Den största delen av argumenten för att mannen skulle vara den skyldige är indicier, men åklagaren är övertygad om att det räcker för att få mannen fälld.

– Styrkan ligger i mängden av spår som alla leder mot den tilltalade. Det starkaste är vittnesuppgiften om att han tar med offret ut den här kvällen och att ingen sett henne efter det, samt att hon dör inom loppet av en timme.

Hör åklagaren berätta om fallet innan rättegången startade:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Johansson är kammaråklagare vid Örebro tingsrätt. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mordet på 97-årig kvinna i Örebro

Mer i ämnet