Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Johansson är kammaråklagare vid Örebro tingsrätt. Foto: SVT

Åtal väcks mot 46-årig man – misstänks för mord

Uppdaterad
Publicerad

En 46-årig man åtalas nu misstänkt för mord på den 97-åriga kvinna som hittades avliden i Svartån i Örebro förra året.

Det var den första oktober förra året som hemtjänsten i Örebro anmälde kvinnan försvunnen. Hon sågs vid liv dagen innan och skall då ha varit i sällskap med den nu åtalade mannen. De kände varandra, men var inte släkt.

Bevisning baserad på indicier

Åtalet är till största delen byggt på indicier men viss teknisk bevisning finns också, enligt åklagaren.

– Han hade ju en ekonomisk vinning att räkna med när hon dog eftersom han skulle han få ärva hälften av hennes pengar och hon hade en viss förmögenhet. Sedan hade han blivit misstänkt för brott mot henne i början av september då hon anmälde honom för misshandel. Det har vi kunnat se utlöste en stressreaktion hos honom, säger Johansson.

– Vi har undersökt kroppen och den har vissa skador som rättsläkaren säger uppkommit i samband med dödstidpunkten. Liknande skador har rättsläkaren sagt att man kunnat se vid fall av kvävning med tryck mot mun och andningsvägar.  Vi har också viss teknisk bevisning som består av dna-fynd ett par handskar som hittades i bilen som mannen färdades i.

Grov förskingring

Mannen åtalas även för grov förskingring omfattande cirka 483 000 kr under åren 2019–2021. Han ska enligt åtalet överfört pengar från kvinnans konto till sitt eget samt köpt egendom för hennes pengar, men behållit sakerna själv.

– Det var också på gång att någon annan än han skulle förvalta hennes pengar, eftersom hon skulle få en god man via kommunen. Då fanns det också en risk att det skulle uppdagas att han tillskansat sig större summor pengar.

Förnekar brott

Den misstänkte har under hela förundersökningen förnekat brott. Han greps den 1 oktober och har sedan dess varit frihetsberövad.

– Han säger att han hämtat offret i bostaden den 30 september och ställt rullatorn i Wadköping, men att det inte är han som orsakat hennes död, utan att hon har försvunnit från honom, säger Therese Johansson.

Tingsrättsförhandlingen startar den 30 maj och beräknas pågå under tolv dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.