Ljusnarsberg ansöker om miljonbelopp efter skogsbrand

Publicerad

Sex styrkor från räddningstjänsten och flera privatpersoner hjälpte till för att släcka skogsbranden som härjade under flera dagar i början av juli längs med järnvägen vid Hörken.

Det tog sex dagar innan räddningstjänsten kunde avsluta insatsen, något som också medförde stora kostnader.

Nu begär Ljusnarsbergs kommun ersättning från staten via Myndigheten från Samhällsskydd och Beredskap (MSB). Sammanlagt handlar det om kostnader på 1,8 miljoner kronor men efter att kommunens egen självrisk dragits bort så slutar kravet på knappt 1,7 miljoner kronor.

– Hittills har totalt nära 115 miljoner kronor betalats ut för skogsbränderna i Sverige. Bedömningen i dagsläget är att de avsatta pengarna kommer att räcka, säger Torkel Schlegel på MSB till Nyhetsbyrån Siren.

MSB räknar med fortsatt högt tryck och det finns ingen deadline för när kommunernas ansökningar senast måste vara inlämnade.

Regeringen har lovat 300 miljoner kronor i extra stöd efter sommarens bränder, utöver de 21 miljoner som var anslagna från början.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.