Lyckat jobbmingel på Ericsson i Kumla

Publicerad

Det var trångt bland montrarna när arbetssökande och företag träffades på jobbmässa på Ericsson på fredagen. – Det märks att det är drag på arbetsmarknaden, konstaterade Christian Eriksson som nu lämnar företaget efter 13 år.

Efter beskedet om att 330 personer förlorar sina jobb på Ericssons fabrik i Kumla har flera initiativ tagits för att hitta nya anställningar för de som drabbas.

SVT Play: Se inslaget om jobbmässan

Neddragningar på Ericsson

Personalens egna initiativ genomfördes på fredagen när 90 företag från länet träffade uppsagda från Ericsson på en egen jobbmässa i fabrikens lokaler.

Melinda Lukacs fick veta att hon blir av med jobbet efter att ha arbetat i Kumla som analystekniker i 26 år.

– Jag söker teknikrelaterade jobb, berättar hon. Jag har pratat med några företag och det ser bra ut.

Hon är mycket positiv till mässan.

– Att få visa upp sig och berätta om det man är intresserad av är ett väldigt bra sätt.

Personliga möten betyder mycket

Hon får medhåll av Ronny Frimodig från Zinkgruvan Mining som är på plats för att bland annat försöka hitta personal för underhåll och verksamhetsutveckling.

– Det personliga mötet betyder jättemycket, säger han. Här kan man dessutom vara lite mer avslappnad både som arbetstagare och arbetsgivare.

Initiativet till mässan togs av Stefan Tidholm som tidigare varit avdelningschef på Ericsson.

– Vi har fått stort stöd för att genomföra det här av ledningen, säger Stefan Tidholm som arbetat som avdelningschef. Dessutom har intresset bland företagen varit större än vi förväntat oss. Vi har till och med fått säga nej på grund av platsbrist.

Stefan Tidholm var en av initativtagarna till jobbmässan på Ericsson. Foto: Anders Nord

Själv är han också arbetssökande.

– Jag ska ta ett varv här på eftermiddagen och gå runt till några företag.

”Drag på arbetsmarknaden”

Christian Eriksson börjar på nytt jobb i april efter att ha varit på Ericsson i 13 år. Han passar ändå på att ta en sväng på mässan.

– Det här är helt fantastiskt att det kommer så många företag hit, tycker han. Det visar att det finns ett intresse för de som jobbar här och att det är drag på arbetsmarknaden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Neddragningar på Ericsson

Mer i ämnet