Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger Andreas Svahn (S) och Sebastian Cehlin (M) sina reaktioner på det preliminära valresultatet i regionvalet. Foto: SVT

M och S öppnar för breda samarbeten i regionen

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att kunna bli en rörig mandatperiod inom regionpolitiken. För Socialdemokraterna gäller det nu att hitta nya samarbeten om man ska kunna fortsätta styra de kommande fyra åren.

– Vi är beredda att samarbeta med alla seriösa partier, säger regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S).

För att nå en majoritet i regionfullmäktige krävs 36 av 71 mandat och det kommer inte det nuvarande styret, där Socialdemokraterna ingår tillsammans med Centerpartiet och Kristdemokraterna, med största sannolikhet att nå upp till.

När 93 procent av rösterna räknats fattas nämligen två mandat för att nå upp till den magiska gränsen.

Val 2022

– Samtidigt verkar det ju bli väldigt svårt att få ihop 36 mandat i någon annan konstellation, säger Andreas Svahn (S).

Så hur ska ni hitta stöd för att kunna fortsätta styra regionen?

– För oss är det jätteviktigt att ett stabilt styre kommer på plats snabbt. Så vi är villiga att samtala och samarbeta med alla partier som vi anser är seriösa.

M öppna för blocköverskridande samarbeten

Moderaterna, som under den senaste mandatperioden varit det största oppostionspartiet i regionfullmäktige, öppnar också för breda samarbeten – även över blockgränsen.

– Vi moderater är väldigt tydliga med att vi vill ha en förändring i regionen och då kan vi tänka oss att samtala med alla partier utom Vänsterpartiet och Örebropartiet, säger oppositionsrådet Sebastian Cehlin (M).

Hör mer om hur Andreas Svahn och Sebastian Cehlin ser på valresultatet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet