Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du moderaten Ander Åhrlin och socialdemokraten John Johansson om hur de vill satsa på ett tryggare Örebro. Foto: Sophie Olsson Rahlén /SVT

M och S: Väktare ska öka tryggheten i Örebro – del av partiernas vallöften

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna vill fördubbla antalet väktare i Örebro och Moderaterna satsar på något de liknar vid en kommunal polisstation. I spåren av dödskjutningar och narkotikahandel går partierna till val med förslag som enligt dem ska öka örebroarnas trygghet.

Socialdemokraterna vill införa något de kallar för ”trygghetsmiljarden”. Under åtta års tid ska en miljard kronor satsas för att göra de offentliga miljöerna ljusare och tryggare.

– Många örebroare upplever sig otrygga på vissa ställen, därför vill vi göra en kraftig ambitionshöjning i det trygghetsskapande arbetet, säger John Johansson (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Valet 2022 Örebro län

Väktare behövs

Utöver det handlar partiets vallöften om alltifrån stärkt avhopparverksamhet till synliga väktare i hela Örebro. Både John Johansson och Moderaternas kommunalråd Anders Åhrlin menar att väktare och ordningsvakter är en viktig del av stadsbilden för att öka tryggheten.

– Polisen räcker exempelvis inte till för att bevaka våra skolor och bostadsområden, säger Anders Åhrlin.

Finns det några risker med att använda ordningsvakter och väktare som inte har samma utbildning eller befogenheter som polisen?

– De ska ses som ett komplement och vi behöver vi skydda kommunens intressen, säger han.

Narkotikateam

Båda partierna vill se snabbare insatser mot narkotika. I Moderaternas fall genom ett narkotikateam.

– När en rektor ringer om ett narkotikarelaterat ärende ska teamet vara där inom 30 min, säger han.

Narkotikateamet ska vara placerad vid en operativ säkerhetsavdelning. Moderaterna liknar det vid en polisstation, tillsammans med stadens alla väktare och ordningsvakter.

Mer om den operativa säkerhetsavdelningen och Socialdemokraternas förslag om ett trygghetscenter hör du om i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet