Det kommer att ta 15-20 år att täcka Kvarntorpshögen med jordmassor. Foto: SVT

Klart med stöd för förbud mot uranbrytning

Publicerad

Regeringens förslag mot uranbrytning kommer att gå igenom i riksdagen efter besked att Centerpartiet bestämt sig för att rösta ja tillsammans med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, rapporterar Ekot.

– Vi ser ju att det förnybara samhället kommer, och där finns det inte plats för kärnkraft och inte heller för uran, som ju är en smutsig brytning. Så det i kombination gör att vi inte ser någon framtid för det, säger Centerpartiets näringspolitiska talesperson Helena Lindahl till Ekot.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om att det ska ha funnits intresse från utländska bolag att provborra i Kvarntorpshögen i jakt på uran, utanför Kumla.

Genom ändringar i miljöbalken och minerallagen kommer det inte längre gå att få tillstånd för att starta en urangruva eller utvinna uran ur gruvavfall.

Lagändringen har tidigare föreslagits träda i kraft den 1 augusti 2018.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer