Katarina Hansson (S) Foto: Jesper Mattsson/SVT

Kumla kommun positiv till lagförslaget

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsens ordförande i Kumla, Katarina Hansson (S), ställer sig positiv till regeringens lagändring gällande utvinning av uran. Hon hoppas det kan vara till hjälp att stoppa företag som ansöker om att provborra i Kvarntorpshögen.

– Vi är ju överens i majoriteten att vi vill inte ha någon brytning i vår Kvarntorpshög, säger Katarina Hansson.

Förslaget som föreslås träda i kraft i augusti i år innebär att det genom ändringar i miljöbalken och minerallagen, inte längre kommer gå att få tillstånd för att starta en urangruva eller utvinna uran ur gruvavfall.

– De företag som ansökt om tillstånd att provborra på högen har inte sagt att de ska bryta uran, utan andra mineraler. Men i den brytningen kommer uran med.

Katarina Hanssons förhoppning är att lagförslaget kommer minska intresset från företagen och vara till kommunens fördel.

– Vi vill inte att uranbrytning ska ske i vårt område. Vi har ju ett grundvatten att värna om, att börja jobba i högen kan orsaka stora problem för grundvatten i stora områden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet