”Vi ställer oss positiva till ett förbud”

Uppdaterad
Publicerad

Miljöminister Karolina Skog (MP) vill förbjuda utvinning av uran. Men då behöver hon hjälp av andra partier.

– Det krävs att Centerpartiet röstar för förslaget, säger ministern.

Vid Kvarntorpshögen utanför Kumla finns en av landets största fyndigheter av det radioaktiva ämnet uran. Fram till mitten av 60-talet utvanns skifferolja ur marken, och kringindustri fanns kvar till 1983. Kumla kommun har länge kämpat för ett förbud mot utvinning av uran.

– Vi ställer oss oerhört positiva till ett förbud att berika uran i Sverige för det tror vi skulle stoppa intresset av Kvarntorpshögen och närliggande Närkeslätt som är högintressant för bolag som vill exploatera, säger Katarina Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kumla kommun.

Kvarntorpshögen

Enligt miljöminister Skog, som på onsdagen besökte Örebro, kommer riksdagen att rösta om propositionen under de kommande veckorna. Om politikerna röstar för ett förbud träder det i kraft den 1 augusti.

– Det innebär ett förbud mot utvinning ur marken, i slagghögar, och mot förädling av uran. Alla delar kommer att vara förbjudna, säger Karolina Skog.

Eftersom regeringen inte har majoritet krävs att något annat parti röstar för förslaget. Karolina Skog är hoppfull att Centerpartiet ska ge sitt stöd.

– När propositionen går igenom behöver ingen längre vara orolig för uranbrytning där de bor, säger Karolina Skog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvarntorpshögen

Mer i ämnet