Nora kommunhus. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Majoritetsstyre klart i Nora

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna – så blir det nya majoritetsstyret i Nora.

Partierna har nu kommit överens om att man vill fortsätta leda kommunen tillsammans. Samtidigt meddelar Centerpartiet att man hoppar av tidigare samarbete och istället går i opposition.

Under den senaste mandatperioden styrdes kommunen av samma partier, men då ingick även Centerpartiet och Liberalerna i styret.

Inledningsvis fanns också Centerpartiet med i förhandlingarna om att fortsätta vara en del av kommunstyret, men nu meddelar partiet att man istället väljer att gå oppostion. 

Valet 2022 Örebro län

Kritiska till tidigare upplägg

Ett beslut man motiverar med att man tycker att styret de senaste fyra åren inte varit tillräckligt handlingskraftigt.

”Nora behöver ett handlingskraftigt styre som präglas av effektivitet och tydlighet. Centerpartiet menar att denna mandatperiod med dess byte av kommunstyrelseordförande vartannat år inte har bidragit till det. Likaså behöver alla ingående partier i en majoritet vara jämbördiga och ges förutsättningar att bidra. Inget av detta har landat i nuvarande förhandlingar.”, skriver man i ett pressmeddelande.

Det nya majoritetsstyret får tillsammans 18 av totalt 35 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Örebro län

Mer i ämnet