Foto: Pontus Lundahl/TT

Mamma till tvångsförflyttad elev: ”Det är en lättnad”

Publicerad

Mamman till en av de avstängda eleverna är glad att hennes son får fortsätta sin skolgång i Askersund.
– Det är en lättnad, säger hon.

Skolväsendets överklagandenämnd upphäver Askersund kommuns beslut att tvångsflytta en högstadieelev till en annan kommun. Beslutet är olagligt eftersom en kommun inte kan neka en elev placering i sin grundskola enligt skollagen.

– Vi har ju läst lagen. Det är inte så svårt att läsa innantill. Jag kunde läsa mig till det där, det borde även de i nämnden kunnat göra, säger mamman.

Utan utbildning

Hon fick ett brev från skolans rektor i fredags eftermiddag där det stod att skolan skulle börja ge hennes son utbildning igen. Pojken var utan utbildning i en vecka efter att Askersunds kommun fattat beslutet om att flytta hans undervisning till en annan kommun, men nu har pojken återigen fått fyra timmars undervisning i veckan.

I samverkan med vårdnadshavare, rektor och socialförvaltningen ska sonen nu få mer undervisning, enligt det brev som mamman fått.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet