Foto: TT

Man dog i arresten – nu prövar Europadomstolen Örebroärendet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att en sjuk man dog i arresten 2017 i Örebro, gjordes en anmälan mot svenska staten för felaktigt agerande. Anmälan avslogs och utredningen hos polisen lades ned. Mannens familj tog det vidare till Europadomstolen – som nu beslutar att pröva ärendet.

I februari 2017 dog en 32-årig man i arresten i Örebro av en hjärnblödning efter att ha gripits ihop med två andra personer för stöld. Trots att han visade tydliga symptom på sjukdom fick inte mannen enligt en anmälan någon vård innan han fördes till arresten.

Fallet utreddes internt av polisen och anmäldes dessutom av familjen till justitiekanslern. Men stämningen avslogs och utredningen lades ned. Därefter togs ärendet vidare till Europadomstolen. Något P4 Örebro rapporterat om.

Nu beslutar alltså Europadomstolen att målet ska prövas.

– Det är inte så konstigt att Europadomstolen faktiskt prövar det här. Det finns en mängd omständigheter som gör att polisen i omhändertagandet grovt åsidosatt de mänskliga rättigheterna, anser familjens advokat Mark Safaryan.

Sällsynt att mål prövas

Det är inte många gånger per år där civilrättsliga mål får prövning i Europadomstolen mot Sverige.

– Sverige är känt för att vara ett rättssäkert land och det är ytterst sällan ett ärende som handlar om ett liv får prövning. Det är en skandal om Sverige skulle fällas för brott mot Europakonventionen, säger Mark Safaryan.

För familjen är beslutet ett stort steg i rätt riktning.

– Det har hela tiden handlat om upprättelse och förhoppningsvis får familjen det nu. Sverige kommer antagligen att bli fällda för det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.