Många jagar möjligheter att betala när femton av kommunens parkeringsautomater har täckts av blå plastsäckar och texten ”Ej avgiftsfri parkering!”. I klippet kan du följa Kent Jönssons jakt på att lyckas parkera lagligt. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Många av Örebros p-automater ur funktion fram till sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Många av Örebros mest använda p-automater har nu varit utslagna i flera månader – och kommer att vara det i flera månader till.
Orsaken är att en upphandling har dragit ut på tiden och att det blir för dyrt att reparera de gamla maskinerna.

På flera av Örebros mest centrala parkeringsplatser går det inte längre att betala med kort eller mynt.

– Det här är gamla maskiner som skulle ha bytts ut, säger Ferid Kovacevic som är chef för parkeringsservice på Örebro kommun. Men efter en försenad upphandling har vi inte fått några nya parkeringsautomater.

Det finns runt 300 p-automater i kommunen, men det är de som har använts mest som nu har slutat att fungera. Det betyder att det inte går att betala på vanligt sätt vid till exempel Stortorget, Slottet, Södra station och i Conventumgaraget.

Riskerar böter

Totalt femton maskiner är nu helt utslagna. Ytterligare två har slutat att acceptera kort.

Men det betyder inte att det är gratis att parkera.

Den som inte betalar via en app i telefonen eller hittar en fungerande automat i samma zon, med samma taxa, kommer att få böter.

– Det borde ju vara gratis för allmänheten. Men kommunen tycker ju om att få in så mycket pengar som möjligt, säger Valter Grebenstedt, som istället valt att parkera en bit bort, där automaterna fortfarande fungerar.

Ingen gratisparkering

– Nu kan vi inte vänta på någon upphandling längre utan har köpt in sex nya automater där det är som mest kris, säger Ferid Kovacevic. Vi hoppas att de ska vara i drift innan sommaren.

Övriga nio automater ser alltså ut att dröja ännu längre än så.

Har ni aldrig övervägt att låta parkeringarna vara avgiftsfria eftersom maskinerna inte fungerar som de ska?

– Det har vi men det har visat sig att när man inte behöver betala för parkering så missbrukar folk det och sköter varken parkeringstider eller regler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Parkeringsproblem Örebro

Mer i ämnet