På de trasiga maskinerna uppmanas de som parkerar att ladda ner en app. Företagens namn finns ofta på en skylt bredvid den täckta p-automaten. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Så mycket dyrare blir det att parkera med app

Uppdaterad
Publicerad

Trots att femton centralt placerade p-automater är utslagna så måste bilisterna fortsätta att betala p-avgifterna i Örebro.

Kommunen hänvisar istället till parkeringsappar i mobilen.

Men i två av dem kan det bli 15 procent dyrare än att betala i en p-automat.

Där de trasiga p-automaterna har täckts sitter nu namnet på några app-tjänster för att betala med mobilen istället.

Dessutom finns kommunens interna namn på närmaste fungerande automat och ofta en pil som pekar i ungefär den riktning den ska finnas.

Parkeringsproblem i Örebro

Det sitter också en röd skylt på varje trasig maskin med texten: ”Ej avgiftsfri parkering!”

– Det är upp till var och en hur de vill betala sin parkering. Men det är de betalningsalternativ som finns, säger Örebro kommuns parkeringschef Ferid Kovacevic.

Även Epark har börjat ta ut en liten avgift och kommer därför att ändra sin reklam på p-automaterna. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Stora skillnader

Men att använda de tre appar som anges på Örebro kommuns hemsida kan kosta något helt annat vad det hade gjort om man betalat med mynt eller kort.

Det är också skillnad mellan apparnas avgifter.

Företaget E-parks kundtjänst uppger att företaget tar en krona extra per parkeringstillfälle i Örebro. Detta informerar man inte om på skyltarna som sitter uppe idag, men nya skyltar ska sättas upp, berättar företaget.

Mobill skriver på sin hemsida att 15 procent serviceavgift tillkommer i Örebro.

Easypark har tecknat avtal med 14 kommuner om att inte ta ut någon serviceavgift där. Örebro finns inte bland de kommuner företaget har listat på sin hemsida. Det betyder att kunden kan välja mellan att betala 15 procent extra till bolaget eller 59 kronor i månaden. I det första alternativet tillkommer också en krona för varje sms-påminnelse och tre kronor per kvitto på e-mail.

Ferid Kovacevic, Örebro kommun. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Vill ha bästa lösningen

Eftersom flera av kommunens p-automater har varit trasiga i flera månader, har många valt att istället betala via app.

– Vissa av apparna vet jag har något tillägg. Men det är en överenskommelse mellan den som parkerar och de här leverantörerna, säger parkeringschefen Ferid Kovacevic.

Men det är den enda överenskommelse man kan göra, eftersom maskinerna är trasiga i månader?

– Ja, så kan det vara.

Så då får man betala mer.

– Så kan det bli, ja. Absolut.

Är det rimligt?

– Vi håller på att genomföra en upphandling och det här är perspektiv som finns med i den här upphandlingen. Och där vill ju vi att våra medborgare ska få den bästa tänkbara lösningen och att man helst ska undvika att betala mer. Jag vill inte föregå upphandlingen, men det finns punkter i den som berör den här frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Parkeringsproblem i Örebro

Mer i ämnet